Henny Lubberman Kraamzorg

Voor de bevalling

Voor de bevalling
 
Een spannende tijd breekt aan. Zeker als het je eerste kindje is, verandert dit je leven compleet. Vooraf lijkt negen maanden een lange periode om je hier rustig op voor te bereiden. Maar je zult zien dat de tijd vliegt. In die tijd moeten er veel dingen geregeld worden. Ook wil je te weten komen wat jou (en je partner) allemaal te wachten staat op het moment dat de baby er is en hoe je je daarop kunt voorbereiden.

Henny Lubberman Kraamzorg kan hierbij helpen. Er valt zoveel te doen en te regelen en er is veel om over na te denken. Maar het belangrijkste is om vooral te kunnen genieten van de zwangerschap, de bewegingen van de baby in je buik en de ontwikkeling van je baby. Ook is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Gezond eten en goed uitrusten als je moe bent, zodat je straks met een goede conditie aan de bevalling kunt beginnen.
 
Bij ‘eerste 8 maanden’ vind je informatie over – de titel zegt het al – waar je de eerste acht maanden aan moet denken. Wat moet er op welk moment geregeld worden? Tevens vind je hier informatie over het Landelijk Indicatie Protocol en de verzekering.
 
En, uiteraard vergeten we de pappa’s in spé niet. Speciaal voor hen een pagina over de rariteiten van hun partner tijdens die negen maanden zwangerschap.

Zwanger: de eerste 8 maanden

In die eerste twintig weken van de zwangerschap lijk je nog zeëen van tijd te hebben. Maar vanaf week 21 gaat het voor je gevoel ineens heel snel. Bij sommige zwangeren slaat de nesteldrang keihard toe, anderen hebben zich volledig overgegeven aan de rust of werken keihard door tot vier weken voor de uitgerekende datum. Hoe dan ook, die eerste acht maanden is een mooie, drukke, maar vooral bijzondere periode. Op deze pagina meer informatie over het aantal uur kraamzorg, de verzekering en wat je in hoofdlijnen kan verwachten die eerste acht maanden.
Aantal gewenste uren kraamzorg
Kraamzorg valt binnen het basispakket van de zorgverzekering. Voor het toekennen van het aantal uren kraamzorg is door branchepartijen het Landelijk Indicatie Protocol kraamzorg (LIP) ontwikkeld. Een handleiding waarmee kraamzorgaanbieders, verloskundigen en verzekeraars op dezelfde manier de benodigde kraamzorg bepalen. Voor elke individuele situatie opnieuw, zodat iedereen kan rekenen op kraamzorg op maat. Tijdens het intakegesprek wordt via het LIP vastgesteld hoeveel uur je recht hebt op kraamzorg. Uitgangspunt is acht dagen kraamzorg, maar dit kan soms uitgebreid worden tot tien dagen uitgestelde kraamzorg. 
Verzekering
De behoefte aan kraamzorg verschilt per persoon, gezin en de situatie na de bevalling. Om teleurstelling te voorkomen raad ik aan je verzekeraar te raadplegen over het aantal uren zorg waar je aanvullend recht op hebt. Als het medisch noodzakelijk is en het past binnen de verzekeringspolis, dan kan het aantal uren zorg tijdens de kraamtijd worden aangepast. Bijvoorbeeld als de borstvoeding meer aandacht vereist.
Maand 1-3
Inschrijven voor kraamzorg
Indien jullie niet getrouwd zijn, het erkennen van de vrucht door de vader
Gezond eten en voorlopig niet aan lijnen denken (niet of minder snoepen mag natuurlijk wel!)
Het maken van een eerste afspraak met de verloskundige
Andere vragen die in de eerste maanden aan de orde kunnen komen zijn:
     - Ga ik nu stoppen met roken?     
     - Ga ik straks borst- of flesvoeding geven?
     - Hoe bereid ik me voor op het geven van borstvoeding?
     - Ga ik thuis bevallen of poliklinisch?
     - Kunnen we evenveel blijven werken?
     - Hoe en waar regel ik kinderopvang?
Maand 4-6
De buik groeit: hoogste tijd om leuke positiekleding te kopen
Alle eerste benodigdheden aanschaffen voor de baby
Babykamer in orde maken: aan welke veiligheidsvoorschriften moet ik denken?
Hoe ga ik mij voorbereiden op de bevalling. Zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga, haptonomie of toch iets anders? Wat past het beste bij mij?
Geboortekaartjes: zelf maken of ergens iets uitzoeken?
 
Maand 7-8
Hoe ga ik bevallen? Op de baarkruk, in bad of gewoon in bed? Bespreek speciale wensen met de verloskundige
Kraampakket klaarzetten voor een eventuele thuisbevalling
Voedingsbeha's kopen als u borstvoeding gaat geven
Enveloppen schrijven voor de geboortekaartjes
 
 
Er is veel te regelen en er is veel om over na te denken. Maar het belangrijkste is om vooral te kunnen genieten van de zwangerschap, de bewegingen van de baby in je buik en de ontwikkeling van je baby. Ook is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Gezond eten en goed uitrusten als je moe bent, zodat je straks met een goede conditie aan de bevalling kunt beginnen.

De laatste weken
Zwanger: de laatste weken...en meer

Met 36 weken zwangerschap hebben de meeste zwangeren nog zo'n vier tot zes weken wachten voor de boeg, maar sommigen hebben hun wereldburgertje dan al in hun armen. In de laatste weken is het meeste al geregeld en wil je eigenlijk alleen nog de laatste puntjes op de i zetten. Op deze pagina nog een paar tips én wetenswaardigheden over de kraamzorg. Je kan maar voorbereid zijn...
Drie weken voor de uitgerekende datum
 
Bed op klossen of op kratjes zetten (bedhoogte minimaal 70 cm)
Zeiltje in bed leggen (indien de vliezen plots breken)
Indien je foto- of filmopnamen wilt maken rond de bevalling: foto- en / of filmtoestel klaarleggen, zorgen voor volle accu’s of batterijen (plak stickers met je naam op de apparaten).
Koffertje klaarzetten voor als je onverwachts toch in het ziekenhuis gaat bevallen
Telefoonnummers van kraamverzorgster of kraambureau en verloskundige in de buurt houden (in je telefoon zetten)
Verzekeringspapieren en eventueel je ponskaartje voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis klaarleggen.
 
Babyuitzet
Waarschijnlijk koop je tijdens de zwangerschap al heel wat leuke en handige spulletjes voor als de baby er eenmaal is. Maar wat heeft je kindje nu echt nodig na de geboorte? Ik ga er als kraamverzorgster van uit dat alle benodigdheden voor de eerste twee weken aanwezig zijn, zodat de zorg voor moeder en kind zo goed mogelijk kan worden gegeven.
Wat moet je nog meer weten
Arbo-richtlijnen: Niet zozeer vanwege die Arbo-wet, maar vooral omdat ook kraamverzorgsters goed voor hun gezondheid willen zorgen, vraag ik nadrukkelijk voor de bevalling en tijdens de kraamperiode het bed naar een werkhoogte van minimaal 70 cm te brengen (gemeten vanaf bovenkant matras). Dit kan met kratjes of door bedklossen. Ook verwacht ik dat ik als kraamverzorgster met veilige en degelijke spullen kan werken. Zo wordt ziekte voorkomen, waardoor ik ook bij andere gezinnen mijn beste beentje voor kan zetten.
Wet persoonsregistratie: Ik vraag u om een aantal persoonlijke gegevens, zodat het mogelijk is goede zorg te verlenen én de declaratie met de zorgverzekeraar af te handelen. Uiteraard worden deze gegevens uitsluitend door mij en het kraambureau gebruikt, tenzij we samen in overleg anders besluiten.
Beroepsgeheim: Kraamverzorgenden hebben een beroepsgeheimplicht. Dit houdt in dat de kraamverzorgende geen gegevens naar buiten brengt over wat zij binnen het gezin hoort en ziet.
 
Vaders .....
De onuitwisbare rol van 'pappa'

Tijdens de zwangerschap groeien aanstaande moeders langzaam in hun rol. Hun lichaam verandert en maakt zich klaar, ze voelen het kindje dagelijks bewegen, ze lezen zich volledig in en tijdens de eerste weken van het verlof is de nestdrang op zijn hoogtepunt. De ongemakken van het zwanger zijn bereidt hen zelfs voor op de intensieve tijd die komen gaat. Ondanks de betrokkenheid als vader, het voelen en luisteren naar de baby in de buik, het meedoen aan die ene onontkoombare dag zwangerschapsgym en het op orde brengen van de babykamer, hebben aanstaande vaders regelmatig het gevoel dat het pas echt begint als de baby geboren is. Daarom speciaal een pagina voor pappa's. Over hun onmisbare rol, wat ze kunnen betekenen voor de bevalling en natuurlijk tips en trucs voor als de bevalling op gang komt.
Pappa's versus mamma's
 
Vaders spelen een uitermate belangrijke rol in de ontwikkeling van hun kinderen. Het is dan ook van belang dat vaders deze rol vroeg in het leven van hun kinderen invullen, en deze rol blijvend vervullen. Ondanks de intensievere betrokkenheid van vaders tijdens de opvoeding, worden kinderen nog steeds grotendeels opgevoed door vrouwen. Enerzijds door de moeder zelf, maar ook in de kinderopvang en in het basisonderwijs. 
Ook de vaderrol is een ouderrol, net als die van de moeder, en wordt meer en meer als belangrijk gezien en ervaren. Toch zijn er nog steeds verschillen tussen de eigenschappen van vader- en moederschap. De belangrijkste verschillen in de omgang met het kind is de tijd waarmee vaders en moeders met hun kind doorbrengen en de manier van communiceren. De verschillen kunnen als volgt worden samengevat:
Moeders besteden veel meer tijd aan hun kinderen dan vaders. Echter, als we kijken naar de verdeling gaat het om zes maal zoveel tijd met het voeden van het kind, zes maal zoveel tijd met verschonen tegenover twee maal zoveel met spelen.
Vaders zijn in hun communicatie met hun kinderen meer direct, vragen meer ‘w-vragen’ (wie, waar, wat, wanneer en waarom), zij refereren meer naar dingen die eerder gebeurd zijn en vragen meer naar verklaringen.
De karaktereigenschappen van de vader die de meeste invloed hebben op de manier waarop hij zijn kind opvoedt, zijn zelfwaardering, sociaal zijn en in welke mate hij introvert of extravert is.
 
Het echte werk...
Oké, dat vaders belangrijk zijn voor de opvoeding mag duidelijk zijn, maar de zwangerschap en bevalling is toch andere koek. Als vader in spé sta je dan nog een beetje aan de zijlijn. Je ziet de zwangerschap zich ontwikkelen en kan dat voetballertje soms al een goal voelen maken, maar écht voelen kan alleen je partner. Toch is ook voor de vader tijdens de zwangerschap en bevalling een zeer belangrijke rol weggelegd. Een rol die we uitgebreid aandacht geven op twee andere delen van onze site: 'voor de bevalling' en 'tijdens de bevalling'. 

Tijdens de bevalling

De één kan niet wachten tot het zover is, de ander vindt het vooral erg spannend. Maar hoe dan ook is er na ongeveer negen maanden geen ontkomen meer aan: je gaat bevallen! Om je zo goed als mogelijk voor te kunnen bereiden op de bevalling, heb ik per fase de meest voorkomende gebeurtenissen op een rij gezet. Een bevalling bestaat uit drie fasen: de ontsluitingsfase, de uitdrijvingsfase en fase van de nageboorte.
En, uiteraard ook nu worden de pappa’s niet vergeten. Die hoeven tegenwoordig niet meer werkeloos aan de kant te staan (alhoewel hun inzet in het niet valt bij de bevalling zelf), maar worden vaak actief betrokken bij de bevalling. Daarom een paar tips en trucs voor als de bevalling echt op gang komt. Over het ondersteunen van de partner, maar natuurlijk ook wanneer je de verloskundige moet bellen, hoe je je auto schoon houdt en natuurlijk die laatste tip: een fototoestel mét opgeladen batterijen.

De ontsluitingsfase
De ontsluitingsfase begint meestal met lage rugpijn of menstruatiekrampen. Na een tijdje merk je dat de weeën begonnen zijn: ze komen regelmatig, nemen in kracht toe en ebben dan weer weg. Tussen de weeën door voel je meestal niks meer. Deze weeën heten ontsluitingsweeën en zorgen ervoor dat de baarmoedermond zich opent.
 
Als je thuis bevalt, zal ik de verloskundige of arts assisteren. Ik ben hiervoor dan 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Ik verzoek je om al bij de eerste tekenen van de bevalling contact met mij op te nemen; dit noemen we een 'rommelmelding'. Deze melding ontvang ik graag tijdig. De verloskundige geeft aan wanneer de kraamverzorgende daadwerkelijk moet komen. Met de verloskundige spreek je af wanneer zij komt of wanneer je haar/hem tussentijds kunt bellen.

De ontsluitingsfase duurt het langst, van een paar uur tot soms wel twee dagen. Er wordt veel van je gevraagd en je kunt geëmotioneerd raken, boos worden of een beetje in paniek raken. Als je naar zwangerschapsgym of -yoga bent geweest, heb je vast baat bij de ontspannings- en ademhalingsoefeningen die je hebt geleerd. 
De ontsluitingsweeën zullen elkaar steeds sneller en krachtiger opvolgen, tot de ontsluiting volkomen is, oftewel de magische 10 cm heeft bereikt. De verloskundige kan dit bevestigen door inwendig onderzoek. Tijdens de ontsluitingsfase ondersteunt de kraamverzorgster jou en je partner en treft alle voorbereidingen, zoals het bed zo opmaken dat alles goed beschermd is, kleertjes voor de baby klaarleggen, het wiegje opmaken, warme kruiken maken, zorgen voor een goede temperatuur en alle spullen klaarmaken voor de bevalling. Tijdens de bevalling assisteert ik de verloskundige. Ook zij biedt (samen met je partner) ondersteuning. Je mag je helemaal aan onze goede zorgen overlaten, wij zijn er voor je en begrijpen hoe je je voelt. Iedere vrouw is anders, maar voor iedereen is het een zeer indrukwekkende gebeurtenis.

Uitdrijvingsfase

Na de ontsluitingsfase volgt de uitdrijvingsfase. Deze fase gaat gepaard met persweeën. De verloskundige geeft aan of en wannneer je mag persen. Soms heb je persweeën die je op aanwijzing van de verloskundige weg moet zuchten. De uitdrijvingsfase kan bij een eerste kindje wel een uur duren, maar gaat soms veel sneller. Het kan nodig zijn om de natuur een handje te helpen. De verloskundige geeft dan tijdens een wee een knip, zodat de baby geboren kan worden. Soms is het nodig dat je naar het ziekenhuis wordt gebracht, waar de gynaecoloog de bevalling overneemt. Als de baby is geboren, maakt de verloskundige het mondje schoon en wordt hij of zij op je buik gelegd. In de meeste gevallen mag de partner de navelstreng doorknippen. De verloskundige zal dit moment aangeven. Je mag nu je kindje vasthouden, knuffelen en bekijken! Vervolgens wordt gecontroleerd of hij/zij goed functioneert buiten de baarmoeder. Deze controle wordt gedaan aan de hand van de Apgar-Score. Hiervoor hoeft je baby niet bij je weggehaald te worden. Het is verstandig om zo snel mogelijk na de geboorte je baby aan de borst te leggen. De reflexen van de baby om te gaan drinken zijn in het eerste uur het sterkst. De baby prent als het ware dit leermoment in en daar heb je dan profijt van in de rest van de kraamweek. Het bevordert ook de hechting tussen moeder en kind.
 
De nageboorte
De bevalling wordt afgesloten met de fase van de nageboorte; deze duurt tot twee uur na geboorte van de placenta. Hiertoe krijg je nog wat lichte weeën. Tijdens zo'n wee zal de verloskundige voorzichtig op je buik drukken. Als de placenta in z'n geheel is geboren controleert de verloskundige of je moet worden gehecht. In dat geval wordt je meestal eerst verdoofd. Na de geboorte van de placenta is het tijd voor felicitaties!
Direct na de bevalling heeft de moeder behoefte aan rust en is vaak emotioneel instabiel. De kraamverzorgster zal hierbij helpen en als je daartoe in staat bent help ik je onder de douche. Bij duizeligheid, was ik je in bed. Ook zal ik zorgen dat alle materialen die nodig waren tijdens de bevalling worden opgeruimd. 
Indien je 's nachts bent bevallen blijf ik nog tot 2 uur na de geboorte van de placenta. Ik let op het herstel en kijk of de baby zich goed aanpast aan de nieuwe omgeving. Bij borstvoeding help ik met aanleggen, omdat het belangrijk is dat je baby binnen een uur na de bevalling aan de borst gaat drinken. Tenslotte geef ik jou (en je partner) de nodige informatie, zodat je weet wat te doen als ik weg ga.
  
De rol van de vader
Als de bevalling 'daar' is

Negen maanden wachten, voelen of jij ook voelt wat zij voelt (niet dus), klussen totdat het kamertje volledig is ingericht én natuurlijk alle tips opvolgen voor het ondersteunen van je partner tijdens die eerste maanden. Dan is het eindelijk zover, de magische 10 centimeter is bereikt en die kleine ziet bijna het levenslicht. Je partner heeft de race bijna gelopen, maar moet nog een flinke prestatie leveren. Als vader kan je natuurlijk de krant gaan lezen op de hal, maar dat is sinds 100 jaar niet meer gebruikelijk. De vader speelt een onmiskenbare rol in het ondersteunen van zijn vrouw. Alvast wat tips en trucs:
Iedere vrouw is anders en niemand kan van tevoren voorspellen hoe jouw vrouw gaat reageren. Sommige vrouwen willen dat je ze elke stap bijstaat en intensief begeleidt en masseert en sommige barende vrouwen reageren alleen hun frustraties op je af. Schrik hier niet van en ga erin mee. Vaak weet de vrouw na afloop half niet wat ze allemaal gezegd of gedaan heeft.
In het begin van de weeën kunnen jullie beiden nog gewoon je gang gaan, je kan haar steunen waar nodig. Misschien wil ze wat lezen of in bad. Net waar ze op dat moment zin in heeft.
Zorg voor een ontspannen sfeer in huis. Dit bevordert de ontsluiting (weeën)
Warmte helpt heel goed tegen de pijn van de weeën. Een warme douche/bad of een warmwaterkruik zijn hiervoor de aangewezen hulpmiddelen. De meeste vrouwen vinden dit prettig.
De onderrug masseren is een hulpmiddel dat veel vrouwen lekker vinden tijdens de weeën. Soms is tegendruk geven tijdens de wee al genoeg. Je vrouw weet heel goed de plek aan te geven waar je moet drukken. 
Als de weeën om de 3 minuten komen en zeer pijnlijk worden is het tijd om de verloskundige te bellen. Meestal is de vader hiervoor de aangewezen persoon omdat je vrouw druk bezig is met zuchten... Zorg dat je weet waar de envelop met de gegevens en telefoonnummers ligt. Of, zet ze in je telefoon.
Probeer je vrouw te blijven stimuleren en moed in te praten. Zeg dat ze het kan! Het helpt niet om te laten blijken dat je medelijden met haar hebt...
Probeer te letten op de ademhaling van je vrouw; hyperventileren is niet bevorderlijk. Diep inademen door de neus en dan met korte pufjes helemaal uitblazen voordat je weer opnieuw inademt is de meest en best beproefde techniek.
Vaak wordt een barende vrouw bij 3 en bij 8 cm ontsluiting misselijk en kan ze braken. Zorg dat je een emmer of teiltje bij de hand hebt staan. Vaak als ze het aangeeft ben je niet op tijd om nog iets te pakken.
Leg een celstofmatje of vuilniszak in de auto of op de bank. Als de vliezen breken kan dit een plons(je) water zijn. Zonde van de bekleding.
Zorg dat je weet waar alle spullen of bevallingsbenodigdheden liggen op de babykamer of elders. Vaak vraagt de verloskundige of kraamverzorgende hiernaar.
Eten lukt vaak niet meer in dit stadium maar zorg dat je dextro, limonade of andere energieverrijkende dranken in de buurt hebt staan.
Vergeet zelf niet te eten en drinken, vaak schiet dit er bij in, maar is zeker zo belangrijk.
Zorg dat je fototoestel klaar ligt, inclusief batterijen.


Na de bevalling

De bevalling is een enerverende gebeurtenis, maar vlak die eerste dagen na de bevalling niet uit. Zeker niet bij de eerste.
En vader vertelt: " Ik weet nog goed dat ik bij mijn eerste om 23.00 uur thuis kwam, mijn vrouw naar boven had geholpen en het bed in had gehesen en die kleine eindelijk enigszins netjes in het bedje had gelegd. Mijn ogen waren nog geen minuut dicht of er kwam een raar rochelend geluid uit dat hele kleine ventje. Ik heb nog nooit zo snel naast mijn bed gestaan. Niets aan de hand natuurlijk, maar wist ik veel. Baby’s maken natuurlijk ook gewoon geluid. Hoe dan ook: die eerste dagen zijn ontzettend mooi, maar ook best even wennen." 
Op deze pagina informatie over de kraamtijd en de rol van de kraamverzorgster. Tevens een pagina met praktische tips die – tja, het is echt zo – veelal door de vader worden opgevolgd. Moeder ligt immers vaak in bed, terwijl pappa nog druk op internet het geboortekaartje in elkaar aan het knutselen is of zich haast naar het stadhuis voor aangifte bij de burgerlijke stand.
Ouders en verzorgers zijn gebaat bij onafhankelijke en betrouwbare voorlichting. Zeker als het om veiligheid en verantwoorde verzorging gaat. 

Tijdens de kraamzorg: nog wat dingen regelen...

Terwijl je gisteren nog bezig was met de beproeving van je leven en je eigenlijk alleen maar wilt genieten van je baby, moeten de dag erna ineens allemaal praktische dingen geregeld worden. Gelukkig hebben ze daar partners voor uitgevonden (sorry heren). In de praktijk vallen al die regeldingen best mee, zeker als sommige dingen van tevoren goed zijn voorbereid. Een aantal praktische zaken op een rijtje.
De baby aangeven bij de burgerlijke stand
 
De baby moet binnen drie dagen (niet werkdagen) worden aangegeven bij de burgerlijke stand. Daarbij telt ook de geboortedag mee. Het weekend telt mee als één werkdag. Kortom, als de baby geboren is op vrijdag, moet het uiterlijk op maandag zijn aangegeven. De aangifte moet gedaan worden in de plaats waar je kindje geboren is. In principe moet de vader de pasgeboren zoon of dochter aangeven. Als dat niet mogelijk is, kan de taak overgenomen worden door iemand anders die bij de bevalling aanwezig is geweest. Bij de burgerlijke stand wordt gevraagd naar het legitimatiebewijs van moeder en vader, bij eerdere erkenning van de vrucht een afschrift van de akte, de plaats, dag en tijd van de geboorte en natuurlijk de voor- en achternaam van je kindje. 
Geboortekaartjes en planning bezoek
De vader speelt een grote rol tijdens de kraamtijd bij het bewaken van rust binnen het gezin. Hier valt ook de planning van het bezoek onder. Probeer per dag niet meer dan twee bezoekjes te plannen. Het middagdutje is in deze periode heilig voor zowel moeder als kind. Op het geboortekaartje kan je hier ook mensen over informeren.
Het eerste jaar van je baby
De wereld van je baby wordt langzaam aan steeds groter. In het eerste jaar leert hij of zij zitten en met een maand of negen gaat hij of zij kruipen. Dat is helemaal geweldig: je baby kan zich eindelijk zelf verplaatsen. Vroege kinderen lopen al aan het eind van het eerste jaar, maar er zijn ook kinderen die ruim anderhalf zijn voor ze gaan lopen. Brabbelen zal je kindje ook gaan doen, maar het duurt echt nog wat langer voordat je ze echt begrijpt.
Andere praktische acties
Naast de eerder genoemde gebeurtenissen direct na de bevalling, wil ik je nog graag wijzen op een aantal praktische zaken, zoals:
Als vader en moeder niet getrouwd zijn, kan de vader het kind erkennen en het ouderlijk gezag aanvragen.
Maak je gebruik van kinderopvang, geef dan tijdig de geboortdatum door zodat de eerste opvangdag goed bepaald kan worden. Vraag ook de kinderopvangtoeslag tijdig aan. Deze wordt niet met terugwerkende kracht goedgekeurd.
Na de aangifte bij de burgerlijke stand, ontvang je vanzelf een aanvraagset voor de kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Meld je baby binnen dertig dagen aan bij je zorgverzekering.
 
Wennen in de kraamweek

Het is in de enerverende periode van de kraamweek belangrijk dat er iemand in huis is om je te begeleiden en te ondersteunen. Naast (eventueel) je partner, vervult de kraamverzorgende een belangrijke rol. Als kraamverzorgster help ik je op weg met de verzorging en voer ik elke dag controles bij jou en je baby uit. Ik streef naar deskundige medische begeleiding én naar een mooie en gezellige kraamtijd waar je met veel plezier op terugkijkt. Er komt zoveel op je af. Als het je eerste kindje is, is alles nieuw, je hormoonhuishouding is in de war en ondanks dat je je vaak heel gelukkig voelt, zullen de (kraam)tranen zo nu en dan hoog zitten. Het is heerlijk dat er dan iemand is die het begrijpt en die je veel uit handen neemt. Laat je lekker verwennen, je hebt het verdiend!
In het begin voel je je misschien nog wat onwennig met de baby. In de eerste dagen leer je je kindje kennen door naar hem/haar te kijken, tegen hem/haar te praten en veel te knuffelen. Hier helpt de kraamverzorgende je ook bij. Je ontdekt de verschillende manieren van huilen en na verloop van tijd ren je bij het ene ‘huiltje’ harder dan bij het andere. Heel jonge baby's hebben echte honger, zoals wij dat eigenlijk niet meer kennen, daarom huilen ze zo hartverscheurend als ze een lege maag hebben. Zeker als je borstvoeding geeft, mag je je kind meteen aanleggen. De kraamverzorgende helpt bij het herkennen van de verschillende signalen van je kindje. Hoe sneller je vertrouwd bent met de taal van je baby, hoe gemakkelijker je kunt troosten en de geborgenheid kunt bieden die hij of zij nodig heeft.
 


Share by: